Üniversitemizin akademik bilgi ve tecrübesini toplumla buluşturan Bilim Kafe etkinliklerinin beşincisi kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç tarafından “Yeterli ve Dengeli Beslenme, Gıda Güvenliği” konulu konferans verildi.
Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği’nde yapılan Bilim İletişiminden Sorumlu Rektör Danışmanımız ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuray Öztürk’ün yanı sıra, Kadın Dayanışma ve Destekleme Dernek Başkanı Müzeyyen Özhavzalı, Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği ve Özel Çocuklar ve Anneler Derneği üyeleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilim İletişiminden Sorumlu Rektör Danışmanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuray Öztürk, "Değerli konuklarımız, 5. Bilim Kafe etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada Kırıkkale Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi olarak, araştırmaların ve akademik yayınların karmaşık dilini bir kenara bırakıp, bilimi hepimizin rahatlıkla konuşabileceği, sıcak ve samimi bir ortama taşıyoruz. Temelde, Bilim İletişimi, sadece araştırma sonuçlarını yayımlamak değildir. O, bir köprü kurma sanatıdır. Bilim insanlarının keşiflerini, politikacılara, medya mensuplarına, iş dünyasına ve en önemlisi size, yani halka anlaşılır, doğru ve ilgi çekici bir şekilde aktarma sürecidir. Kırıkkale Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi olarak bu amaca hizmet etmek amacıyla 4 Bilim Kafe etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikler aracılığıyla deprem, tarım, sosyal medya, etkili ebeveyn alışkanlıkları gibi farklı konuları sizlerle buluşturduk. Bugün, resmiyetten uzak, samimi bir ortamda, çaylarımızı veya kahvelerimizi yudumlarken, alanında uzman bir hocamızla hepimizin hayatının merkezinde yer alan, ancak karmaşık detaylara sahip iki hayati konuyu, Yeterli ve Dengeli Beslenme ile Gıda Güvenliğini konuşmak için bir araya geldik. Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz. Bir yandan veganlık, ketojenik diyet, aralıklı oruç gibi popüler trendler varken; diğer yandan tarım ilaçları, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve tedarik zincirindeki güvenlik riskleri hepimizi düşündürüyor. Sizler, evlerinizi, sofralarınızı ve ailenizin sağlığını yöneten en önemli kişilersiniz. Tıpkı bir şirketin yöneticisi gibi, aileniz için en doğru kararları almak için çabalıyorsunuz. Bu süreçte ‘yeterli ve dengeli beslenme nasıl olmalı?’, 'Hangi sebze taze?', 'Bu gıda güvenli mi?', 'Çocuğumun bağışıklığını nasıl güçlendiririm?' Tüm bu soruların cevabı aslında bilimde gizli." Bugün değerli hocamız ile birlikte bu konuları ele alacağız. Bilim İletişimi Ofisi olarak, bu tür etkileşimli platformların, toplumumuzun bilimle bağını güçlendirdiğine inanıyoruz. Katılımınız ve merakınız için şimdiden çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Derneğin kuruluşu hakkında bilgiler veren Kadın Dayanışma ve Destekleme Dernek Başkanı Müzeyyen Özhavzalı, ‘’Ben Kırıkkale Üniversitesinde akademisyenim. Aslında matematikçiyim ama aynı zamanda İşletme Bölüm Başkanıyım. Ancak tüm bu unvanların ötesinde, ben bir kadınım, bir anneyim ve en önemlisi bir insan olarak hayata anlam kalmaya çalışan biriyim. İşte bu düşünceden hareketle 2011 yılında arkadaşlarımızla birlikte Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği’ni kurduk. Çünkü bizler Kırıkkale Üniversitesinin hocaları olarak, burada yaşıyoruz, bu şehrin suyunu içiyor, ekmeğini yiyoruz. O halde, dedik ki; biz de bu şehrin kadınlarıyla bir gönül köprüsü kuralım, onların yanında olalım. Kadının kadınla dertleşmesi, birbirini dinlemesi çok kıymetli. Hepimiz biliyoruz ki Kırıkkale’de kadın olmak, kadın olarak yol almak kolay değil. Bazen bir kursa katılmak için bile büyük zorluklarla mücadele etmeniz gerekti. Ama sizler buna rağmen aylarca emek verdiniz, katıldınız, başardınız. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum. Sizler çok değerlisiniz. Çünkü öğrenmeye, öğretmeye ve üretmeye gayret ediyorsunuz. Bizler de Üniversitenin akademisyenleri olarak yalnızca bugünkü etkinlikle değil, istediğiniz her konuda; eğitim, bilgilendirme, danışmanlık ya da destek ihtiyacınız olduğunda yanınızda olacağız.’’ ifadelerini kullandı.

Dinleyenlerle “Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Gıda Güvenliği” konulu sunumunu paylaşan Sağlık Bilimleri Fakültemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, “Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşayabilmesi için gerekli besin ögelerini vücuduna alıp kullanmasıdır. Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temel koşuldur. Unutmayalım ki beslenme, sağlığın temelini oluşturur. Besin; bitki ve hayvan dokularının yenilebilen kısımlarıdır. Besinlerin bileşiminde yaklaşık 80’e yakın besin ögesi bulunur. Bu ögeler, etkinliklerine göre 6 grupta toplanır: karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, su. Proteinler; büyüme ve gelişme, yıpranan dokuların onarımı, kasların korunması, hormon ve enzimlerin yapımı gibi hayati görevler üstlenir. Hayvansal proteinler: yumurta, et, süt, yoğurt, peynir, diğer süt ürünleri iken bitkisel proteinler: kuru baklagiller, tahıllar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Yumurta, protein kalitesi en yüksek besindir. Özellikle sarısı, demir, A vitamini ve B grubu vitaminlerden zengindir. Yağlar, en çok enerji sağlayan besin ögeleridir. Mideyi yavaş terk ederek doygunluk hissi sağlar. Ayrıca A, D, E ve K vitaminlerinin emilimi ve bazı hormonların yapımı için gereklidir. Özellikle omega-3 yağ asitleri sağlığımız için önemlidir. Haftada en az iki kez balık tüketilmelidir. Omega-3; görme, bilişsel fonksiyonlar, kemik ve eklem sağlığı, bağışıklık sistemi ve kan lipitleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ancak fazla yağ tüketimi, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkilidir. Karbonhidratlar, vücudun başlıca enerji kaynağıdır. Günlük enerjinin %45-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Tahıllar ve tahıl ürünleri (ekmek, makarna, bulgur vb.) karbonhidrat açısından zengindir. Posa, bir karbonhidrat türüdür ve sağlık için çok değerlidir. Posanın faydaları; kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler, kabızlığı önler, bağırsak faaliyetlerini düzenler, diyabet, bazı kanserler ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Posa açısından zengin besinler: kepekli ekmek, yulaf, çavdar, kuru baklagiller, kabuklu meyveler (elma, armut), çiğ sebzeler, bezelye, mısır, lahanadır. Vitaminler; antioksidan özellik taşır ve sağlığın korunması için zorunludur. Çoğu vücudumuz tarafından üretilemez, bu nedenle besinlerle alınmaları gerekir. Mineraller ise, kemik ve dişlerin yapısında, sıvı-elektrolit dengesinde, kas ve sinir fonksiyonlarında önemli rol oynar. Önemli mineraller arasında kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, klor, magnezyum, demir, iyot ve çinko bulunur.” dedi.




Konuşmasının devamında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, “Sağlıklı yemek tabağı modeline uyun. Kahvaltıyı atlamayın; kahvaltıyı atlamak kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Enerji dengesi; alınan enerji, harcanan enerjiye eşit olmalıdır. Karbonhidratlar enerjinin %55–60’ını sağlamalı; basit şekerlerden kaçınılmalıdır. Posa ve sıvı alımını artırın. Düzenli fiziksel aktivite yapın çünkü fiziksel aktivite osteoporozu önler, kan basıncını, kolesterolü ve kan şekerini dengeler, kalp-akciğer sağlığını, kas gücünü ve uyku düzenini iyileştirir, ruhsal sağlığı olumlu etkiler, kaygıyı azaltır, çocuklarda büyüme faktörlerini destekler. Sağlıklı beslenme için besinlerin doğru hazırlanması ve güvenli koşullarda saklanması çok önemlidir. Her besin grubundan yeterli ve dengeli tüketim sağlığımızın temelini oluşturur. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca gıda güvenliği kurallarına dikkat ederek besinlerimizi hem sağlıklı hem de güvenli şekilde tüketmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Programın sonunda, Bilim İletişiminden Sorumlu Rektör Danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Nuray Öztürk, etkinliğe katkılarından dolayı Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç’a bir fincan takımı hediye etti. Ayrıca, Kadın Dayanışma ve Destekleme Dernek Başkanı Müzeyyen Özhavzalı da Prof. Dr. Kılınç’a verdiği değerli bilgiler ve katkılar için özel tasarımlı dekoratif bir şişe takdim etti.
Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.